Villa on kaikkea muuta kuin eläinystävällinen tuote
Villateollisuus
Villaa käytetään moneen eri tuotteeseen kuten vaatteisiin, kodintekstiileihin, huonekaluihin, mattoihin, patjoihin, vuorauksiin ym. Monessa käsityössä kuten neulomisessa, kutomisessa ja huovutuksessa käytetään myös villaa.
Villa on ihana, pehmeä ja pörröinen tuote, ja harva kuluttaja on tietoinen villan tuottamiseen liittyvästä eläinten kaltoinkohtelusta. Lempeät lampaat joutuvat kestämään hirvittävää kohtelua koko elämänsä ajan, ja monet kokevat väkivaltaisen ja tuskallisen kuoleman. Myös monet niin kutsutut kestävän kehityksen tai vastuullisesti tuotetut villatuotteet on saatu aikaan karmealla eläinrääkkäyksellä.
Lampaita lyödään, haavoitetaan ja silvotaan keritsemisen yhteydessä
Suurissa villantuottajamaissa kuten Australiassa ja USA:ssa keritsijöille ei yleensä makseta tuntipalkkaa, vaan palkka perustuu tehdyn työn määrään. Tämä johtaa nopeaan ja huolimattomaan työskentelyyn, jossa eläinten hyvinvointiin ei juuri kiinnitetä huomiota. Vahinkoja sattuu säännöllisesti, ja isoimmat haavat kurotaan yhteen neulalla ja langalla ilman kivunlievitystä. Isoja ihopaloja ja jopa nisiä, korvia ja peniksiä leikataan usein vahingossa irti keritsemisen yhteydessä.
Lampaat pelkäävät keritsemistä erittäin paljon, ja ennen keritsemistä ne pidetään nälässä ja janoisina jotta ne rimpuilisivat mahdollisimman vähän. Paniikissa olevia eläimiä lyödään kasvoille, niitä poljetaan ja niiden päälle hypätään, niitä hakataan vasaralla päähän tai niiden niskoja väännetään. Monet eläimet saavat pahoinpitelystä vakavia vammoja, kuten murtuneita raajoja, ja jotkut jopa kuolevat.
Kastraatio, häntäamputaatio ja mulesing
Australia on maailman johtava villan valmistajamaa, ja maassa on kymmeniä miljoonia lampaita, etupäässä merinolampaita. Australiassa on yleistä, että lampaille tehdään loistartuntojen estämiseksi toimenpide, jota kutsutaan mulesingiksi. Isoja ihopaloja leikataan irti karitsan peräaukon ympäriltä jättäen pakarat vertavuotaviksi. Joskus haavat tulehtuvat johtaen karitsan kuolemaan. Karitsoilta amputoidaan myös hännät, jotta ne eivät roiskisi virtsaa tai ulosteitaan turkkiinsa, ja urokset kastroidaan. Kastraatio suoritetaan joko leikkaamalla irti karitsan kivekset tai laittamalla kumirengas kivesten ympärille, jolloin verenkierto estyy ja seurauksena on kuolio. Viime mainittu on yksi kaikkein kivuliaimmista kastraatiomenetelmistä. Kaikki yllä mainitut toimenpiteet suoritetaan yleensä ilman minkäänlaista kivunlievitystä.
Lampaita kuljetetaan maihin, joissa eläinsuojelu on olematon
Miljoonia loukkaantuneita tai kannattamattomia lampaita kuljetetaan vuosittain Lähi-itään tai Pohjois-Afrikkaan täyteen ahdetuissa aluksissa. Kuljetusmatkat voivat kestää viikkoja, ja monet eläimet kuolevat aluksilla. Ne eläimet, jotka selviytyvät matkasta raahataan ulos aluksista ja lastataan kuorma-autoihin. Teurastamolle tultaessa eläimet pakotetaan korvista ja jaloista vetämällä teurastuspaikalle, jossa niiden kurkut viilletään auki eläinten ollessa vielä tajuissaan.
Raakaa eläinrääkkäystä vastuullisilla maatiloilla
Eläinoikeusjärjestö PETA:n salaa kuvatut videot paljastavat lampaisiin kohdistuvaa erittäin raakaa eläinrääkkäystä niin kutsutuilla vastuullisilla ja kestävää kehitystä noudattavilla maatiloilla Argentiinassa.
Videolla työntekijät nähdään ottavan kiinni karitsoja, jonka jälkeen eläinten jalat sidotaan yhteen. Karitsan kurkkuun isketään veitsi, jolla aletaan sahata eläimen kaulaa. Veri virtaa haavoista kun karitsa potkii ainoilla vapaana olevalla jalallaan. Jotkut karitsat ovat yhä elossa ja potkivat kun työntekijä iskee veitsen eläinten jalkoihin ja aloittaa nylkemisen. Lopulta karitsat hakataan kappaleiksi, niiden sisäelimet vedetään ulos ja niiden päät viskataan veriseen ammeeseen. Melkein koko tämän toimenpiteen ajan karitsat ovat täysin tajuissaan. Kaikki tapahtuu muiden karitsojen katsellessa.
Entä Kiinassa valmistettu villa?
Jos tällaisia hirmutekoja tapahtuu maissa, joissa on eläinsuojelulakeja, mitäköhän mahtaa tapahtua sellaisissa maissa, joissa eläinrääkkäys ei ole rikos? Tällaisia maita on esimerkiksi Kiina, joka on maailman johtavia villan valmistajamaita.
Mitä voit tehdä
Mikäli et halua tukea tätä julmaa ja veristä teollisuutta, kieltäydy ostamasta villaa. Jos kuluttajat lakkaavat ostamasta, kauppiaat lakkaavat myymästä! Villalle on olemassa paljon tyylikkäitä, kestäviä, lämpimiä ja eläinystävällisiä vaihtoehtoja. Tietoa eläinystävällisistä tuotteista löytyy esimerkiksi Animalian tai PETA:n sivuilta.
Lisätietoa:
http://www.animalia.fi/valinta/vaatteet-ja-kengät/eläinperäiset-materiaalit/villa
http://www.peta.org.au/news/investigations-show-sheep-killed-punched-stamped-cut-wool/
http://investigations.peta.org/ovis-lamb-slaughter-sheep-cruelty/?utm_campaign=1115%20Patagonia%20Investigation%20Post&utm_source=PETA%20Facebook&utm_medium=Promo
http://www.animalia.fi/valinta/vaatteet-ja-kengät/eläinperäiset-materiaalit/villa
http://www.peta.org.au/news/investigations-show-sheep-killed-punched-stamped-cut-wool/
http://investigations.peta.org/ovis-lamb-slaughter-sheep-cruelty/?utm_campaign=1115%20Patagonia%20Investigation%20Post&utm_source=PETA%20Facebook&utm_medium=Promo