Läder härstammar sannolikt från ett fruktansvärt misshandlat djur
Läderindustrin
Läderskor, läderväskor, läderhandskar, läderbälten, läderjackor, läderbyxor, läderplånböcker, lädersoffor, bil- och båtinredningar i läder... listan av läderprodukter är lång. Läder framställs vanligen av nötkreatur och kalvar, men också av andra andra djur såsom grisar, getter, får eller hästar. Största delen av dessa djur föds upp på djurfakriker i extremt små och trånga utrymmen. Djuren utsätts ofta för grymma ingrepp såsom obedövad kastrering, svanskupering och avhorning och de måste stå ut med långaoch omänskliga transporter och misshandel vid slakt.
Exotiska djur
Läder framställs också av exotiska djur såsom sebror, bisonoxar, vattenbufflar, vildsvin, elefanter, ålar, hajar, delfiner, sälar, valrossar, krokodiler, strutsar, kängurur och ormar. Reptilerna hålls ofta i mycket små tankar där djuren utsätts för olika fysiska skador och stress. Alligatorer på farmar kan bli ihjälklubbade, och ibland är de vid medvetande i många timmar efter att de har blivit flådda. Det är tillåtet att hugga av huvudet på föräldralösa kängurur, eller slå dem hårt på huvudet så att hjärnan förstårs. Ormar kan bli levande flådda p.g.a. den felaktiga tron att lädret från exotiska djur blir smidigare om djuren flås levande.
Icke existerande eller bristfällig djurskyddslagstiftning
En stor del av lädret härstammar från länder där det antingen inte finns några djurskyddslagar eller också tillämpas inte de existerande lagarna – exempelvis Kina och Indien. I Indien tvingas korna traska till slakteriet i flera dagar utan mat och vatten. Ifall korna kollapsar av utmattning smörjer arbetarna chilipeppar eller tobak i djurens ögon så att de ska stiga upp och gå vidare, eller bryter av deras svansar. De flesta av djuren är skadade eller sjuka när de kommer fram till slakteriet. I slakteriet binds deras fötter ihop och deras halsar skärs av, ofta med smutsiga, trubbiga knivar i full åsyn av andra djur. Golven strömmar av aföring, urin, blod och inälvor. En del av korna flås och styckas medan de fortfarande lever.
Hund- och kattläder
Världens största exportör av läder är Kina, där misshandel av farmdjur är ostraffbart. Förutom nötkreatur, getter och andra djur vars skinn används till läderframställning, dödas ungefär 2 miljoner hundar och katter per år för deras skinn. Hund- och kattskinn används till handskar, bälten, kragar, kattleksaker och tillbehör och prydnadssaker av olika slag. Hundarna och katterna tillbringar hela livet i pyttesmå metallburar och ofta är de utsvultna och sjuka. Första gången de får känna fast mark under tassarna är dagen då de blir slaktade. Slakteriarbetarna tar tag i hundarna med metallstänger varefter de slår dem brutalt över huvudet med påkar. Många hundar förlorar inte medvetandet och de ylar och vrider sig i smärta. Det är vanligt att hundar och katter flås och hackas i bitar medan de fortfarande är vid liv och kämpar för att andas. Hundläder produceras också i Thailand där djuren är utsatta för likadan misshandel som i Kina.
Falsk eller vilseledande produktmärkning
Produkter gjorda av hund- och kattläder exporteras över hela världen, och liksom läderprodukter i allmänhet är de mestadels inte märkta. Också om du köper skor märkta ”Made in Italy” kommer råmaterialet troligen från Kina eller Indien. Produkterna kan också vara avsiktligt fel märkta. Till exempel kan kinesiska hundläderprodukter vara märkta som fårläder. Varje gång du köper läder finns det en mycket stor chans att det kommer från ett fruktansvärt misshandlat djur.
Hälso- och miljöskador
Förutom att läderindustrin är orsaken till enorm djurplågeri är den också skadlig för den mänskliga hälsan och miljön. I läderframställning används mycket farliga kemikalier som ökar risken för cancer. Enorma mängder fossila bränslen går åt till industriell bokskapsuppfödning vilket medför utsläpp och föroreningar.
Köp inte läder!
Den bästa lösningen är att helt sluta upp att köpa läderprodukter. Det finns många utmärkta och prisvärda alternativ till läder såsom bomull, linne, gummi, rami, kanvas och syntetmaterial (konstläder). För mer information se Djurens Rätts lista på butiker med djurvänliga skor och andra skinnprodukter och PETA’s Shopping Guide to Compassionate Clothing.